ANTARKTYKA

Antarktyka :: Ciekawostki :: Zimowe wędrówki pingwinów złotoczubych

Zimowe wędrówki pingwinów złotoczubych


Francuscy naukowcy z Centre National de la Recherche Scientifique jako pierwsi opublikowali wyniki badań opisujących wędrówki pingwinów złotoczubych (Macaroni) Eudyptes chrysolophus w trakcie antarktycznej zimy.
 
Pod koniec sezonu lęgowego, który badane pingwiny spędzają na Wyspach Kerguelen, położonych w indyjskim sektorze Oceanu Południowego, badacze nałożyli na łapy dwunastu ptaków miniaturowe czujniki rejestrujące położenie ptaka, temperaturę wody i natężenie światła. Czujniki zostały zdjęte, gdy po około 6 miesiącach pingwiny powróciły na swoje tereny lęgowe.
 
W trakcie swej nieobecności ptaki średnio przepłynęły 10 430 km, oddalając się od Wysp Kerguelen o maksimum 2 400 km. Większość czasu pingwiny spędziły rozproszone na obszarze o powierzchni 3 106 km2, pomiędzy 47 a 49°S i pomiędzy 70 a 110°E, a więc w rejonie Antarktycznej Konwergencji.  (AK)
 
 
 więcej wiadomośći o pingwinach  >>    
 
 
 
Projekt, realizacja, opieka serwisowa: ARKTOS © 2009-2017 IBB PAN ZBA